Децата отбелязаха Европейския ден без загинали на пътя, отправяйки послание: „Пази живота!“

400 балона в бяло и синьо пуснаха тази сутрин учениците от ОУ „Петър Берон“ и така се присъединиха към поредицата инициативи по повод Европейския ден без загинали на пътя. Близо четири часа отнело сплитането на балоните под формата на цифрата 0, която символизира липсата на жертви на пътното платно. Цветовете на пълните с хелий балони са избрани неслучайно – те са отличителни за полицейските автомобили и униформи.

В инициативата участваха Областната дирекция на МВР, Регионалното управление на образованието и Областна администрация.

На площадката по безопасност на движението в училищния двор служители на “Пътна полиция” проведоха открит урок с второкласници, а в голямото междучасие към игрите и демонстрациите се присъединиха и останалите ученици. На финала всички заедно отправиха послание: „Остани жив! Пази живота!”

До 15 септември 2020 година на територията на Пловдивска област са възникнали 510 катастрофи с травматизъм. 25 са загинали, а 650 са били ранените. В сравнение за същия период на 2019 година ПТП-тата са намалели със 78, а загиналите са с 22 по-малко. “В 88 от катастрофите са участвали деца, но няма загинало до момента”, съобщи инспектор Ботьо Гиргинов, говорител на Пътна полиция.