10 на сто са отсъстващите педагогически специалисти по данни на РУО. Расте броят на заболелите в общините Пловдив, Куклен и „Родопи“

Четири училища от областта минават от днес до 26 януари към обучение от разстояние в електронна среда заради големия брой ученици и учители с потвърдени тестове за кооронавирус, обявиха от Регионалното управление на образованието. Това са СУ „Патриарх Евтимий“, където онлайн ще се обучават учениците от 5 до 12 клас. Същата е схемата и в карловското СУ „Васил Левски“. Неприсъствено ще учат децата от 5 до 7 клас в ОУ „Княз Александър I“ и ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски. На този етап за учениците от 1 до 4 клас се запазва присъственото обучение, но ситуацията се следи ежедневно и ако се наложи, те също ще преминат онлайн.

Решението е взето късно снощи след сигнали на директорите на четирите учебни заведения. От РЗИ са направили анализ, който е изпратен до РУО. Началникът Антоанета Пакова е изпратила предложение до министерството на образованието, за да бъде издадена заповед от министър Николай Денков.

В СУ „Патриарх Евтимий“ отсъстват 43 ученици и 19 учители, а в ОУ „Княз Александър I“ – 38 деца и 20 преподаватели. 49 са отсъстващите в СУ “Васил Левски“ в Карлово, а педагозите – 29.

991 ученици от областта са с потвърден тест за коронавирус, което е 1,89 от общия брой на обучаващите се в областта. 10 на сто са отсъстващите педагогически специалисти.

Расте процентът на заболели в общините Пловдив, Куклен и „Родопи“. РУО и РЗИ ще събират ежедневно данни да болни и карантинирани. Няма да се прекъсва учебен процес там, където няма реални основания.