4 медала спечелиха децата от Академия „Амакидс Пловдив“ на националната олимпиада по ментална аритметика. Над 250 участници от 16 града на страната премериха сили, умения и възможности в курортен комплекс „Албена“. Те се състезаваха в две възрастови категории: младши – до 7 години, и старши – над 8 години.

Състезателната част премина в два етапа. На полуфиналите участниците демонстрираха пресмятане с абакус и ментално смятане с бланки на хартия, а на финала – ментално смятане на голяма сцена.

Малчуганите от Академия „Амакидс Пловдив“ станаха финалисти в 3 от 8 категории. Георги Михайлов спечели златен медал в категория старши за смятане с всички формули в ниво „Анзан“ в менталната аритметика. Самуил Гешев се пребори за сребърен медал в категория младши за смятане с формули и преминаване с 10 в ниво „Приятели“. Светлана Михайлова и Емилия Михова спечелиха златен и сребърен медал в категория младши за смятане с формули преминаване с 5 в ниво „Братя“ .

Децата показаха завидни умения за смятане както на сметало, така и наум на едноцифрени, двуцифрени и трицифрени числа. Специалистите са категорични, че менталната аритметика развива двете полукълба на мозъка, подобрява концентрацията и бързата обработка на информация, което помага на децата да се справят по-лесно с домашните от училище.

Менталната аритметика е програма, оптимизираща интелектуалното развитие и творческия потенциал на децата посредством аритметични изчисления на древното японско сметало Абакус. Занятията са структурирани под формата на игра.