Заради противоепидемичните мерки във всеки център ще се проведе изпит само по един предмет за втория ДЗИ

397 са допуснатите от Пловдив и областта на поправителната матура по български език, която ще се проведе на 27 август. Учениците са разпределени в 13 изпитни центъра, уточниха от Регионалното управление на образованието.

На следващия ден е вторият ДЗИ, като най-много желаещи има за изпит по биология и здравно образование – 142. По данни на РУО 75 ще се явяват на зрелостен изпит по география, а 62 – на изпит за придобиване на степен за професионална квалификация, който се признава като втори ДЗИ. 39 са избрали философия, а 34 ще решават тест по английски език. Само 10 са предпочети матура по история, а едва двама – математика. Само за един зрелостник ще бъде организиран изпит по немски език. Един се явява на матура по желание и това е математика. Изпитните центрове за втория държавен зрелостен изпит също са 13.

За провеждането на поправителната сесия са ангажирани 377 квестори. Организацията е създадена така, че да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Във всеки от центровете ще се проведе изпит само по един предмет за втория ДЗИ. Разпределението е оптимално, за да няма струпване на зрелостници в залите и сградите. Предвидено е отстояние от 1, 5 метра между учениците в залите. Осигурени са необходимите резервни предпазни средства и дезинфектанти.

Началото на изпитите е от 8,00 часа, което е с час по-рано в сравнение с редоната сесия. Зрелостниците трябва да са в центъра за провеждане на ДЗИ не по-късно от 7,30 часа. За да бъдат допуснати до работните си места в залите, е необходимо да представят валиден документ за самоличност (лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка), служебна бележка за допускане до ДЗИ. Според изискването трябва да носят черна химикалка и лични предпазни средства.

Припомняме, че 426 зрелостници получиха двойки на юнската сесия. 102-ма имаха по две слаби оценки. Общият брой двойки обаче е по-малък от миналата година – 528. Предишният випуск е имал 608.