Зам.-кметът Пламен Панов даде старт на седмото издание на надпреварата, чийто домакин е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства

37 ученици ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза на националния конкурс по актьорско майсторство, който стартира днес в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Най-талантливите, които ще класират на призовите места, ще получат стипендии. В извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на пловдивската гимназия домакин.

Началото на седмото издание на ученическия конкурс, което участват ученици от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации, бе дадено от зам.-кмета по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов. В творческата надпревара влизат таланти от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен , НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора и от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Директорът на гимназията домакин Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели и представи членовете на журито. Председател е Христина Арсенова – Андреева – директор на Кукления театър в Бургас. Членове са актьорът от Пловдивския театър Троян Гогов и д-р Таня Жоакимсман  – преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и в Пловдивския университет.

Победителите ще бъдат обявени утре, когато ще се състои и награждаването.