37 млн. лева са отделени за изграждане на Национален STEM център, който ще бъде ситуиран в София Тех Парк. Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на форум за иновации и отбрана.

„Тези локации са места за иновационен обмен, в които се създават нови решения. Целта ни е да насърчаваме сътрудничеството между училищата, тъй като иновациите мотивират и развиват мисленето на учениците“, поясни министърът.

Той говори и за важността на образованието и научните изследвания в контекста на отбраната. МОН финансира Национална научна програма „Сигурност и отбрана“, която е със срок на действие от 2022 г. до 2025 г. За първите три години по програмата са публикувани повече от 200 научни изследвания във водещи научни издания. Министърът изтъкна важността на темата за развитие на киберсигурността, която също попада в обхвата на програмата, както и изследванията за реакция и справяне с природни бедствия.

Той обърна внимание и на проектите, които се реализират в института към Софийския университет – INSAIT, както и на дейността на Центровете за върхови постижения. „Разработваният от INSAIT езиков модел, базиран на изкуствения интелект – BG GPT, може да има важно приложение и в полето на киберсигурността, и в развитието на стратегически сектори като образованието“, посочи още Галин Цоков и акцентира върху подготвения Закон за научни изследвания и иновации и инструментите за насърчаване процеса на изследванията и иновациите.

Конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“ е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. Форумът бе организиран от Министерството на отбраната, съвместно с Министерството на иновациите и растежа и Министерството на икономиката и индустрията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.