Недопуснатите са 112, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Падна се вариант 2

3639 зрелостници от Пловдив и областта се явяват днес на втора задължителна матура по избираем предмет. Недопуснатите са 112, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Изпитните центрове са 45.

Изпитнен вариант № 2 беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието, като той важи за всички 13 учебни предмета.

Най-много ученици са предпочели английски език – 1185, и биология – 999.499 са предпочели матура по философия, а 295 – по география. 259 ще решават задачи по математика. Зрелостниците, избрали история, са 74, 48 са на матура по физика. Само 20 ще се явят на матура по химия, 18 – по руски език. 89 абитуриенти се явяват на изпит по нeмски, 69 – на френски, 44 – на испански и 40 – на италиански. 846 са 12-класниците, избрали изпита за професионална квалификация като втора матура.

Тази година държавните зрелостни изпити се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени заради пандемията от Covid-19. Маските са задължителни, на влизане не трябва да се допуска струпване на ученици, така че всички входове на училищата ще бъдат отворени, за да се осигури дистанция от метър и половина между учениците.

В залите са разпределени средно по 10 ученици. На места, където кабинетите са по-малки, зрелостниците ще са по 7 или 8. Изискването е помещенията да се проветряват периодично по време на изпита и навсякъде да има осигурено видеонаблюдение.

На матурите се пише с черен цвят химикалка. На ДЗИ по математика, физика, химия и биология модулите са два и учениците ще разполагат, съответно с по 90 и 150 минути, за да решат въпросите и задачите.

Резултатите трябва да бъдат обявени до 15 юни. Връчването на дипломите следва да бъде организирано до 26 юни.