36 ученици от две пловдивски училища са се върнали от лагер в Приморско със симптоми на КОВИД-19. Те са на възраст от 15 до 18 години. Децата са били  на море по националната програма на МОН “Отново заедно”. Първоначалната информация е била за ученици от четири пловдивски училища, но вчера в Регионалното управление на образованието е получено писмо от РЗИ – Пловдив, в което се посочва, че става дума за деца от две учебни заведения.

Началникът на РУО Антоанета Пакова каза, че е възможно още ученици да се върнат със симптоми на коронавирус от морето, но част от тях са на лагери, организирани от училищата, или на частни посещения.

Според д-р Милена Панайотова, началник отдел “Противоепидемичен контрол” в РЗИ – Пловдив, от 28 юли до вчера 36 деца са диагностицирани с КОВИД. Всички са на домашно лечение, в добро общо състояние. Първоначално случаите са били от два хотела в Приморско, но на по-късен етап има заразени и от трети хотел. Учениците са предимно от Математическата и от езиковите гимназии.

“В тези хотели има деца от цяла България. Те са по програма “Отново заедно” и по индивидуални договори на родителите с туроператорски фирми. Уведомили сме своевременно РЗИ – Бургас, за да предприемат необходимите мерки в хотелите, а ние сме предприели мерки за учениците от Пловдив”, каза д-р Панайотова.  Тя уточни, че на 14 деца от Пловдив вече е изтекла карантината и са оздравели, 22 деца са още под карантина.

В РЗИ – Пловдив има кабинет за безплатно тестване на учениците с антигенни тестове след лагер на морето. Осъществена е и връзка с туроператорската фирма, за да предостави списъци с децата, които сега ще тръгват на лагерите.

Нито един от учениците, заразени с КОВИД-19, не е бил ваксиниран, допълни д-р Панайотова.