Кандидатстването започва от 2 май, за шеста поредна година приемът се осъществява онлайн

Над 3400 са местата за първокласници в общинските училища, показват предварителните данни на проекта за план-прием. На 2 май започва кампанията за кандидатстване за новата учебна 2022/2023 година. Очаква се децата с регистрация в Пловдив да са приблизително 3100. Което означава, че са осигурени са места за всички първокласници в 45-те общински училища.

Родителите могат да кандидатстват онлайн чрез електронната система на Община Пловдив – http://priem.plovdiv.bg, където ще бъдат обявени свободните места. Електронни заявления за първо класиране се приемат до 1 юни, като резултатите от него ще станат ясни на 3 юни. Следват още две класирания – на  17 юни и 28 юни. След приключване на трети тур родителите на незаписаните могат да подават заявления за записване в училищата, в които има останали свободни места.

Заявление може да бъде внесено и на хартиен носител (по образец) в избраното от родителите училище по първо желание, но в срок до 31 май. Важно условие е подаването само на едно заявление – по интернет или на хартия, тъй като системата не позволява въвеждане на второ за едно дете.

Критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето, като най-много точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния прилежащ район на училището. Няма промяна в критериите спрямо предходната година.

Всичко за приема на ученици в първи клас родителите могат да намерят на  сайта на електронната система на Община Пловдив, в раздел „Нормативни документи“. В Графика на дейностите е публикувана информация за всички срокове, свързани с обявяването на свободните места, участието в предвидените три класирания и записването на бъдещите ученици. В графа „Точки за прием“, както и към „Ръководство за родителя“ са посочени критериите. На сайта е предоставена и актуална информация за всяко едно общинско училище.