От 10 май стартира кандидатстването за новата учебна година, приемът ще е онлайн. Критерият с най-голяма тежест е местоживеенето

3300 места за първокласници обявяват 45 общински училища. За пета поредна година приемът се осъществява онлайн.

На 10 май започва кампанията за кандидатстване за новата учебна година. Родителите могат да подават документи онлайн чрез електронната система за прием на ученици на Община Пловдив – http://priem.plovdiv.bg, където ще бъдат обявени свободните места. Документи за първо класиране се приемат до 13 юни, като резултатите от него ще станат ясни на 15 юни. Следват още две класирания – на  30 юни и 13 юли. След приключване на третото класиране родителите на незаписаните деца могат да подават заявления за записване в училищата, в които има останали свободни места.

„Родителите трябва да бъдат спокойни. Осигурени са достатъчно места за всички първокласници“, коментира зам.-кметът с ресор  „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов. Той обясни, че се очаква броят на кандидатстващите деца да е приблизително 3000.

Заявление може да бъде подадено и на хартиен носител (по образец) в избраното от родителите училище по първо желание в срок до 11 юни. Важно условие е подаването само на едно заявление – по  интернет или на хартиен носител, защото системата не позволява въвеждане на второ за едно дете.

Критерият с най-голяма тежест е местоживеенето на детето, като най-голям брой точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния район.

В Графика на дейностите на сайта на електронната система е публикувана информация за всички срокове, участието в предвидените три класирания и записването на бъдещите ученици. В графа „Ръководство за родителя“ са представени критериите за прием. Има и актуална информация за всяко едно общинско училище – организация на обучението, изучавани чужди езици, организиране на храненето. Тя се намира в раздел „Училища“.

Електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се проведе за пети път в Пловдив. През 2017 г. Община Пловдив въведе електронна система, с цел да бъде създадена по-ефективна организация на приема на учениците и да се спести време на родителите и администрацията.