Бутиково копие на най-голямата издавана за всички времена книга в България може да бъде видяно в изложбата „Век и половина църковна независимост“

Бутиково копие на най-голямата книга, издавана досега в България досега – „Славейковата библия“, ще бъде експонирано в Епископската базилика на Филипопол в рамките на изложбата „Век и половина църковна независимост“. Експозицията е подредена по повод 150 години Българска екзархия и избор на екзарх и 150 години от първото издание на цялостния превод на новобългарски на Светото писание.

Централният експонат в изложбата е специално изработено уникално копие на най-голямата книга с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг. Целта за нейната изработка е да се почетат както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване на българския народ, така и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени през 1822 г.

Шедьовърът може да се види до 10 април. Цариградската Библия, известна още като Славейковата, е първият цялостен превод на библията – Новия и Стария завет, на български език. Ръководители на превода са Петко Р. Славейков и Албърт Лонг, в сътрудничество с Елиас Ригс и Христодул Сичан-Николов. Пълният превод е отпечатан в Цариград през 1871 г.

Изложбата „Век и половина църковна независимост“ включва екземпляри от книжни продукти на издателство „Нитон“, свързани с българската история. Това са юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научния коментар към което са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“.