dav

92 останаха извън списъците за гимназиите от подадени общо 420 заявления

328 седмокласници намериха място в гимназиите на трето класиране, сочат данните на Регионалното управление на образованието. От тях 225 ще учат в професионални паралелки, 73 – в профилирани. 153 са приетите по първо желание. 92-ма ученици обаче остават извън списъците от подадени общо 420 заявления. Те ще трябва самостоятелно да търсят място в гимназиите, в които има свободни места.

Припомняме, че на трети тур учениците имаха право да пренаредят желанията си или допълнят списъка със специалности и училища.

Колко ще са закритите паралелки ще стане ясно в края на седмицата, когато експертите от РУО ще преценят кои да запазят с идеята да съхранят важни за пазара професии и да им дадат възможност да се напълнят до началото на септември.

Все още има много незаети места в дуални паралелки по различни професии.

От професионалните гимназии най-високи балове на трето класиране продължава да държи ПГ по електроника и електротехника, където последният приет да учи „Микропроцесорна техника” е с 344 т. Минималният за „Компютърни мрежи” в ПГ по битова техника е 315. Високи минимални балове има и в ПГ по архитектура, строителство и геодезия – там централизираното класиране приключва при бал 311,250.

Балът н ПГ по кожени изделия и текстил обаче се срина до 30 за „Фризьорство”. Минималният за същата специалност в „Ана Май” е 77,50, а за „Козметик” – 78.

55 е балът за „Монтьор на транспортна техника” в ПГ по транспорт. А за „Техник по транспортна техника” – 138. Със 70 точки е последният приет в „Машини и системи с ЦПУ” на ПГ по механотехника. Минималният бал за „Автотранспортна техника” там е 84.

50 е резултатът на последния в предприемаческата паралелка в СУ „Найден Геров“, а 52 – в ОбУ „Пенчо Славейков“. И в двете учебни заведения децата са основно от малцинствата.

Предприемаческият профил в СУ „Братя Миладинови” падна до бал 59, в СУ „Симеон Велики” – до 46.

Високи минимални балове държат паралелките по природни науки в СУ „П. Евтимий” – 362, и по обществени науки в СУ „П. Хилендарски” – 345.