Желаещите за втори ДЗИ в Пловдив и областта са 352, показва справка на Регионалното управление на образованието

312 кандидати са  подали заявления за поправителната сесия на матурата по български език, показва справка на Регионалното управление на образованието. 352 са желаещите за втори задължителен зрелостен изпит, сред които има не само 12-класници, но и завършили предходни години. Най-много са поискали да се явят на изпит по биология – 116, 78 са посочили философски цикъл. Да се явят на матура по география са пожелали 67 души, а други 29 залагат на английския език. Само за 10 искат да полагат ДЗИ по история, трима са кандидатите за математика. Само за по един човек ще се организират изпити по физика, немски и италиански. Един единствен ученик се е записал за трета матура по желание и тя ще е по испански.

Зрелостниците, посочили изпита за професионална квалификация като втори ДЗИ, са 46. От догодина 12-класниците в професионалните гимназии задължително ще се явяват на втора матура по професията, която изучават.

Първата матура е на 26 август, а на следващия ден – по предмет по избор. Началото е 8 часа.

Правилата за провеждане и противоепидемичните мерки са като на редовната сесия – учениците се явяват с маски или шлемове, на входа се мери температурата и се дезинфекцират ръцете. Метър и половина е разстоянието между масите в изпитните зали, в които трябва да има и видеонаблюдение.