Кричим и етническите махали в Пловдив са първенци по брой деца извън класната стая, коментира в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

До 31 март трябва да се обходят адресите на всички деца от 5 до 7 години, които следва да постъпят в подготвителна група, и тези, на които предстои да тръгнат на училище. Това каза днес в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Днес се проведе първото заседание на Областния координационен център, сформиран съгласно Постановление на МС за изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на децата и учениците.

Зам.-министър Михайлова заяви, че МОН разчита в максимална степен на областните управи по места за координиране работата на Механизма. По думите й децата на 5 и 6 години задължително трябва да са в детските градини, за да добият навици, които след това ще им помогнат да бъдат успешни в клас.

Работата на центъра ще координира зам.-областният управител Евелина Апостолова, членове са директорът на Областна дирекция на МВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, началникът на РУО – Иванка Киркова, директорите на Социално подпомагане, РЗИ, Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда, кметовете на общините от областта.

Като наблюдение от периодичните проверки, зам.-министър Таня Михайлова коментира, че по последни данни най-много са децата, които не посещават училище и детска градина в Кричим, както и от смесените райони в Пловдив.

„Там където има капсуловане на деца, които не ходят в училище, е важно да се въздейства на родителите. Санкциите, поне на този етап, не дават резултати, но имат дисциплиниращ ефект“, категорична е Михайлова.