301 са недопуснатите да се явят на държавни зрелостни изпити в Пловдив и областта, показват данните на Регионално управление на образованието. От заявилите желание за утрешната матура по български език и литература 4856 кандидати 293 не са допуснати. Основната причина е, че не са успели да вземат поправителните си изпити, които се провеждаха до последния момент.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от  22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни. Учениците се явяват в училището, в което са разпределени, със служебна бележка и документ за самоличност. Пишат с химикалка с черен цвят.

За първи път през тази година има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Според промените в Закона за училищното и предучилищното образование за поправка могат да се явят само зрелостници, които в предишна година са положили успешно ДЗИ. Двама ученици от Пловдив, завършили миналата учебна година, ще се явят за повишаване на оценката на изпита по български език и литература. Законовите промени допускат недоволните от резултатите от майската сесия да се явят отново на матурите през август или догодина.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.