От Българската асоциация на агенциите за международен културен обмен изпращат писмо до американското посолство

Над 3000 младежи искат да заминат на бригада в САЩ през 2022 година, но отпуснатата от американското посолство квота е за 800 души. За проблема алармират от Българската асоциация на агенциите за международен културен обмен /BAICEA/, откъдето настояват за спешна среща с представители на мисията, за да се обсъди развитието на Лятната програма за работа и пътувания.

„Тъй като глобалната пандемия продължава да предизвиква много аспекти от живота ни, ние чувстваме отговорност да подновим усилията си за възстановяване на значението на сектора за обмен на студенти. Summer Work and Travel USA от години е стабилен стълб в отношенията между нашите две страни. Хиляди български студенти като участници, а по-късно и като активни професионалисти, политици и бизнесмени, имат значителна роля в подкрепата на публичната дипломация и съживяването на културните връзки между нашите две нации. Всичко това се основава предимно на възможността да се изследва голямото разнообразие на САЩ, като същевременно се допринася за местните общности и икономика“, се казва в писмото.

От Асоциацията подчертават, че сезонни фирми са били принудени да работят ограничен брой часове или дори са останали затворени поради изключително малкия брой международни студенти, на които е даден шанс да преминат през интервю за виза и да се присъединят към програмата през 2021 г. Много американски работодателите очаквали, че през тази година ситуацията ще се нормализира, за да отговори на увеличеното търсене. Още повече, когато границите на САЩ са отворени за ваксинирани пътници.