Прогнозите са, че всички желаещи, които отговарят на условията на програмата, ще могат да заминат в периода 20 май – 15 юни

Посолството на САЩ у нас ще удовлетвори всички заявки на български студенти, които имат желание за участие в програмата за обмен “Работа и Пътуване в САЩ 2022”, по-известна като студентска бригада или Work and Travel USA. Така песимистичните изгледи в края на февруари за едва 800 студенти, които да заминат тази пролет, се промениха и в края на април стана ясно, че почти 100% от заявилите интерес 3000 души ще имат възможност да пътуват. Това съобщиха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ, които партнират на програмата.

„Предвид интереса от страна на българските студенти, интервюта по всички заявки, постъпили в агенциите за международен културен обмен, бяха насрочени своевременно, за да може студентите заминат“, каза председателят на Асоциацията Светлан Данев.

Припомняме, че при стартиране на обработката на кандидатурите за визови интервюта през февруари броят места, които консулството на САЩ предостави, беше изключително недостатъчен спрямо броя на вече записаните по програмата студенти. Отпуснатите места бяха заети мигновено. Това предизвика недоволство сред кандидатстващите, а Асоциацията на агенциите за културен обмен инициира среща с генералния консул на САЩ и неговия екип. Към настоящия момент прогнозите са, че всички желаещи, отговарящи на условията на програмата, ще могат да заминат за САЩ в периода 20 май – 15 юни.

Много американски работодатели с бизнес, които очакват сезонна заетост, разчитат на студентите по международната обменна програма. Болшинството от тях са актуализирали заплащането, което достигна нива от 15-20 долара на час, плюс допълнителни бонуси, редуциране на разходите за настаняване, отстъпки за храна и др. По традиция сред българските студенти най-популярни като дестинации за лятна бригада са Източното крайбрежие, националните паркове и Аляска.