Пет духови оркестъра се вливат от различни точки на града за празничното шествие в Деня на славянската просвета и култура. Малките гвардейци на ДГ “Май” – пред общината

DSCF8483

300 хористи ще се качат на една сцена, за да пеят “Върви, народе възродени” навръх 24 май. 10 представителни хорови състава на Пловдив повтарят миналогодишния концерт, който събра стотици на стълбите на Каменица по повод 120 години от основаване на хоровото движение под тепетата. След огромния интерес те отново са заедно, този път за Деня на славянската писменост и култура. Точно в 11 часа  Певческо дружество „Ангел Букорещлиев“,  Хор “ Детска китка “, Хорът на пловдивските момчета, Дамски хор “ Тримонциум“, Камерен хор “ Иван Спасов” , Девическа формация “ Евмолпея”, Вокална формация “ Омайниче “,  хорът на НУМТИ, Народен хор към АМТИИ и Хорът на ансамбъл „Тракия“ ще дадат начало на концерта с “Де е България”. Кметът Иван Тотев ще направи приветствие за празника на сцената на площад “Централен”, а след това ще прозвучат още две съвместни изпълнения – на Химна на Пловдив и на “Върви, народе възродени”.

Началото на празника ще бъде поставено в 9 часа с раздаването на грамоти и връчването на Почетни значки и Почетен знак на Пловдив на дейци от просветата в Актовата зала на Хуманитарната гимназия.

В същия час започва празничната литургия в храм “Кирил и Методий”, отслужена от митрополит Николай. Откриването на тържеството по традиция ще бъде на площад “11 май” в 10 часа. Тази година тържественото слово е на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Следват молебен и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Светите братя.

Шествието потегля в 10.30 часа, начело с мажоретния състав на СУ “Кирил и Методий” и Духов оркестър Пловдив. Пред сградата на БНБ ще свирят духовият оркестър на Музикалното училище и на ОДК, както и ансамбъл “Тромпети” на АМТИИ. Те ще се влеят в шествието. На Римския стадион ще свири фанфарен оркестър на СУ “Паисий Хилендарски”, а на стълбите на Каменица – Военният духов оркестър.

На площад “Стефан Стамболов” ще се изявяват малките мажоретки и представителният гвардейски блок на ДГ “Мая”. На площад “Централен”, след хоровото изпълнение, с програма се включва фолклорен ансамбъл “Иглика”.

Празничният концерт на академичните състави на АМТИИ е от 16 до 18 часа. В 18 часа започва концертът за 45-годишнината на СУ “Кирил и Методий” в Драматичния театър.