„Пазете България! Сега не се изискват кръв и жертви, а труд и почтеност”, призова на финала на „Народните будители и аз” акад. Константин Косев

Матаметическата гимназия и СУ „Черноризец Храбър” са градските първенци в двете възрастови категории от седмото издание на състезанието

DSCF1284

Академици, професори, ученици, учители, представители на градската управа, политици и общественици рецитираха в един глас днес одата „Левски”. Повече от 300 души изрекоха едновременно Вазовите строфи от „Епопея на забравените”, посветени на Апостола: „Девет годин той скита се бездомен, без сън, без покой, под вънкашност чужда и под име ново и с сърце порасло и за кръст готово, и носи съзнанье, крепост, светлина на робите слепи в робската страна”…

DSCF1283

Така стартира церемонията по награждаване на победители от седмото издание на състезанието „Народните будители и аз”, реализирано по проект на „Ротари” и „Зонта клуб”, днес в Грандхотел „Пловдив”. 6500 ученици от 235 паралелки са взели участие в тазгодишната надпревара. Равносметката показва, че 28 училища от пет области в страната са станали част от каузата, организирайки съревнования между паралелките. Знанията на класираните за финалите са оценявани от национално и регионално жури, в чийто състав влизат трима академици – Георги Марков, Константин Косев и Васил Гюзелев.

„Пазете България! Сега не се изискват кръв и жертви, а труд и почтеност. Знам, че всеки от вас пази в себе си свой образ за Левски, който стига до идеята, че свободата и възкресението на българската държава стават с кръв и борба”, каза акад. Косев.

По думите на акад. Васил Гюзелев Апостола е част от нашата вяра и святост.

„Той е българският Христос. Без Левски, Ботев, Вазов, без техните идеи, подвиг, творчество няма как да има България. Пазете тяхната памет, за да пребъдем във вековете”, призова акад. Гюзелев.

 

Според издателя Иван Гранитски, който също е част от националното жури, историята и литературата са духовният хемоглобин на нацията, затова проект като „Народните будители и аз” събужда интереса на младите към миналото ни.

DSCF1289

Двудневна екскурзия, комплект учебна литература и портрети на народните будители получиха победителите в двете възрастови категории. Градски първенец 5-7 клас се оказа 6 а клас на СУ „Черноризец Храбър”. На второ място е 6 а клас ОУ „Тодор Каблешков”, а трети се наредиха 6 а на Математическата гимназия. Те получиха като награда еднодневна екскурзия.

11-класниците на Математическата гимназия са фаворитите в категория 8-11 клас. След тях са учениците от 11 а клас на Професионалната гимназия по хранене и туризъм. Третото място бе отредено на 11 б клас от ЕГ „Пловдив”.

От областната надпревара трети са шестокласниците от Царацово, следвани от шестокласниците на Дълго поле, а първенци са 5 а клас на ОУ “Кирил и Методий” в Карлово.

18881782_1726922317322452_765735325507307031_n