Това стана ясно на среща на председателя на Асоциацията на студентите медици Йолин Дончева с областния управител Дани Каназирева

Близо 30 студенти по медицина и стажант-лекари са заявили желание да се включат като доброволци в COVID отделенията на болниците в Пловдив и областта.  Това стана ясно след проведената среща между областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева и Йолин Дончева – председател на Асоциацията на студентите медици.

Йолин Дончева посочи, че до момента интересът е по-голям сред студентите в по-долните курсове. Всички обаче се интересуват от конкретните условия, от това какво с какви дейности ще бъдат натоварени, дали ще бъдат обучени допълнително, като повечето имат и определени предпочитания в коя болница искат да отидат. Тя допълни, че една голяма част от колегите й вече работят в УМБАЛ “Каспела“ и МБАЛ „Свети Мина“, като кампанията за набиране на доброволци продължава. От самите университети зависи дали ще признаят работата в COVID отделения като стаж.

„Искрено им благодаря. В сложната и динамична ситуация много лечебни заведения вече отправиха призив за набирането на доброволци. От Областния щаб ще помогнем да  се улесни процедурата по кандидатстване в съответна болница и при договаряне на условията. Много  важно е всеки един доброволец да бъде информиран както за задълженията си, така и за възнаграждението, което ще получава“, каза областният управител.