Компании от агросектора предложиха стажантски позиции и работни места в Деня на кариерата, демонстрираха селскостопански дрон, който пръска е тори

30 на сто от завършилите Аграрния университет започват работа в семейния бизнес веднага след напускането на аудиториите. Това показват анкетите, които студентите попълват преди дипломирането си. Над 70% от магистрите се реализират по специалността, по която са се обучавали, отчете зам.-ректорът доц. Светла Янчева. Що се отнася до бакалаврите, 60 на сто продължават в магистърска степен или започват работа по професията си.

Компании от агросектора се включиха в днешния Ден на кариерата в унверситета, за да предложат стажантски позиции и работни места. 17 от тях подредиха щандове, на които представиха продукцията си, а останалите 16 фирми презентираха дейността си, за да привлекат интереса на младите кадри.

Конкурс „Амониевият нитрат – два века в услуга на земеделието“ обяви фирма „Евро ферт“. Той е отворен за бакалаври и магистри, които трябва да напишат разработка по темата в срок до 20 май. Победителите ще получат платен стаж в компанията, като ще имат възможност да се запознаят с технологията на работа на торовия производител „Неохим“. Самият той също дава възможност за производствена практика и стажове с минимален срок от два месеца. Студентите ще бъдат обучавани от специалисти, ще получат възнаграждение и евентуален бонус в зависимост от свършената работа, квартира в общежитието на компанията и ежедневен обяд.

Фирма за семена обяви свободни позиции за агрономи, а международна група от компании с 20 години опит в прецизното земеделие – NIK, търси химици, агрономи и маркетингови специалисти. Възможност да започнат работа като консултанти оферира на бъдещите агрономи фирма „Амитица“, която предлага пълната гама от биологични продукти за растителна защита, семена и разсад за зеленчуци, полски култура и цветя, препарати за дезинфекция, извършва почвена диагностика, разработва и внедрява технологии за биологично производство, произвежда собствена биосертифицирана продукция. Към базовата си заплата новопостъпилите могат получат допълнително между 5 и 20% в зависимост от свършената работа.

В рамките на събитието се проведе демонстрация на селскостопански дрон, който покрива площ от над 1300 декара и разполага с радар за избягване на препятствия. Произведената в Китай машина може да поддържа фиксирана височина от земята автоматично, да пръска, тори и сее.

В Деня на кариерата се включиха студенти от международния магистърски курс Еразмус Мундус, както и Еразъм студенти от Испания и Украйна. Четиримата украинци пристигнали дни след старта на военните действия и в момента са настанени в общежитията на Аграрния университет.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.