Организатор на събитието, което е част от официалната програма на Европейска столица на културата, е дъщерята на президента Желю Желев – Станка. Хлапетата ще се качат в истинска пожарна кола, ще правят мозайки и пясъчни рисунки

Над 30 културно-образователни инициативи включва първото издание на Детския панаир в Столипиново, който ще се проведе на 5 и 6 септември. Те ще бъдат разположени в двора на НУ „Кирил Нектариев“ в махалата ще продължат от 10 до 18 часа.

„Решихме да направим панаира в Столипиново, защото кварталът е пълен с деца, които живеят доста изолирано, но като всички други имат нужда да бъдат въвлечени в света на изкуството. Надяваме се на събитието да дойдат не само посетиели от квартала, но и от другите райони на града, за да се създаде мост между децата и да се направи първа стъпка за по-сериозна комуникация и бъдещо взаимодействие помежду им. Сигурни сме, че ще намерим десетки бъдещи художници, архитекти и музиканти и ще се опитаме да ги запалим с идеята да търсят изкуството в живота си“, споделя Станка Желева, председател на фондация „Изиарт“.

Дъщерята на президента Жельо Желев (1990-1997), заедно със съпруга си- колумбиеца Адриан Вела Усме, вече четири години водят безплатни ателиета за деца в музеите. През летните месеци организират Детски панаир, който вече се проведе в Благоевград, Русе, Бургас, София, Враца. Предстоят двудневните програми в Бургас и Пловдив. Станка е завършила графичен дизайн и вътрешна архитектура във Франция, но през 2008 година се завръща в България и създава фондация „Изиарт“.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти и грънчарство. Ще има ателие, посветено на културно-историческото наследство на Пловдив, за изработка на мозайки с фрагменти от Голямата базилика. Организаторите са подготвили музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Специално за събитието ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Основната цел на панаира е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета на открито, в музеи и галерии. Събитието е част от официалната програма на Европейска столица на културата.