Инициативата за реставрацията на 165-годишна сграда – паметник на културата е част от кампанията на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл”

 Blagotvoritetelen-bazar-01

Почти 3 500 лева успя да събере благотворителният великденски базар, организиран от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешъл” в полза на бившата Първа мъжка гимназия. Тя е основана на 1 септември 1850 година от Найден Геров, а сградата е паметник и музей на културата.

По време на базара бяха продадени козунаци, боядисани и декорирани яйца, празнична украса, сладкиши, картини с великденска символика, изработени от пловдивски ученици. Това бе първата инициатива от мащабната кампания за обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия.

През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително на училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала. Понеже събраните от първата акция средства – точно 3490,63 лева, няма да бъдат достатъчни за ремонта дори на едно помещение, Клубът подготвя още няколко благотворителни инициативи. Следващата е базар на деца от Клуб „Пловдив джуниър” по случай най-българския празник 24 май.

Тъй като сградата е със статут на паметник на културата, за нейната реставрация ще удачно кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при точно този вид финансиране от европейските фондове основната роля може да има само общинската администрация.

Имаме готовност да обсъдим с Община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат за реставрация на паметници на културата, потвърдиха организаторите на благотворителната кампания. Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности. Това я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 година, когато градът ще бъде европейска столица на културата, смятат от клуба.