5514 са най-малките ученици в цялата област, които ще прекрачат за първи път школския праг

3142 първокласници ще чуят утре първия звънец в общинските, държавни и частни училища в Пловдив. 5514 са най-малките ученици в цялата област, които ще прекрачат за първи път школския праг.

В 52-те общински училища през новата учебна година ще се обучават 641 деца в подготвителни групи (5 и 6-годишни) и около 33 000 ученици от 1 до 12 клас. В общинските детски градини за новата 2020/2021 учебна година са записани около 10 700 деца. От тях в първа възрастова група ще бъдат 2500 деца.

Кметът Здравко Димитров изпрати поздравителни адреси до всички пловдивски училища по повод старта на новата учебна година.

Препоръката на МОН е тържества да се организират основно за първокласниците и за учениците в 8 клас, а останалите да си направят мини празници в класните стаи.

“Ще се лишим от празничната емоция, но не изцяло”, каза просветният министър Красимир Вълчев и добави, че училищата най-добре могат да преценят как да посрещнат учениците си.

Асоциация „Българска книга“ поде кампания на първия учебен ден учениците да подарят на своето училище книга. Инициативата е подкрепена от МОН, като призивът към децата и родителите е на 15 септември за заменят букета с томче от книжарницата. С този символчен акт те ще покажат своето отношение към литературата и към книгите, ще се превърнат в посланици на четенето, ще споделят любимите си заглавия с приятели и съученици и ще дадат своя принос към училищния живот.