Община Пловдив, СУ “Св. Паисий Хилендарски” и СУ “Проф. Асен Златаров” в Първомай бяха наградени от ДАЗД в категория “Успешна промяна”

Държавната агенция за закрила на детето за трети път връчи Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Наградата е ежегодна и се присъжда за принос в грижата за децата, за дейности и инициативи, допринасящи за създаването на условия за тяхното пълноценно развитие.

Официалната церемония се проведе на живо в YouTube снощи, съчетано с онлайн участие на номинираните за награди участници, излъчени сред 193 кандидати – областни администрации, общини, юридически лица, граждански организации, доставчици на социални услуги за деца, детски градини, училища и читалища.

Три институции от Пловдивска област бяха номинирани и наградени. И трите са в категория „Успешна промяна“, като на първо място приз получи Община Пловдив за значителен брой разкрити и успешно функциониращи социални услуги. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе наградено за успешно реализиране на приобщаваща образователна среда, ефективно обучение и подкрепа с учениците със СОП, нови методите на работа и повишаване на мотивацията на училищния екип, промяна в нагласите в родителската общност чрез реализирането на проектите „Бойните изкуства като способ за приобщаване“, „Спорт за всички“, „Посланици на приобщаващото образование“.

Успешната промяна, която СУ „Проф. Асен Златаров“  в Първомай започва да реализира преди 4 години в начален етап, е чрез въвеждането на целодневна организация на учебния ден със смесен блок на преподаване. Предимствата на подхода са мотивирани ученици, активно участващи в образователния процес; спокойни родители, имащи повече време за семейни занимания; уверени педагогически специалисти, работещи в екип за индивидуалното личностно развитие на учениците.

До крайния срок за регистрация за отличието са били подадени 193 номинации от цялата страна за общини, юридически лица, неправителствени организации, граждански организации, доставчици на социални и универсални услуги за деца, детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа и читалища. Предложените кандидатури са в категориите: „Устойчиво развитие“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Значима иновация“. Дванадесетте наградени в четирите категории са удостоени със статуетки. Тридесет и девет участници са удостоени със специален плакет.

В обръщението си председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова сподели: „От името на целия екип на Държавната агенция за закрила на детето изразявам признанието ни към постиженията на всички кандидати, които са достойни за уважение, защото са благи, мили и добри хора-професионалисти, отдали себе си на най-святата мисия „децата“ и са направили щастливо всяко дете до което са се докоснали“.