SONY DSC

288 ученици от 69 училища в страната се включиха в националния конкурс за индивидуално творчество „Народните будители и аз“. Участници от 5 училища в Молдова, българското неделно училище в Скопие, Северна Македония и гимназията „Г.С. Раковски“ в Болград, Украйна се състезаваха с връстниците си от родината. Всички те писаха есета, разкази, стихотворения, рисуваха и подготвяха мултимедийни презентации. И тази година, заради пандемията, бе отложена викторината между училищата. Награждаването се състоя днес пред Дома на културата.

Надпреварата по темата „По пътя на българската свобода“ премина в два етапа. Първият бе посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, а вторият – на 145-годишнината от гибелта на Ботев и 148-годишнината от обесването на Левски. Творбите бяха оценявани от деветчленно жури, начело с Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България. Комисията присъди две първи награди. Призьорите са седмокласникът Персиан Иванович от ОУ „Алеко Константинов“ – Перник, със стихотворението си „На Ботев“ и десетокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ –  Хаджидимово, за стихотворението си „Блудният син“. Голямата награда за есе спечели десетокласничката Ева-Йоана Стаматова от Математическата гимназия в Пловдив. То прозвуча на 19 февруари на поклонението пред паметника на Апостола в подножието на Бунарджика. Първо място в същата категория е за Анелия Спахиева – седмокласничка от Хаджидимово за есето „Христо Ботев – по-жив от живите“.

Във фоайето на Дома на културата е подредена изложба на младите художници, взели участие в конкурса, посветени на 200-годишнината от рождението на Раковски. Преди да дойде в Пловдив, изложбата бе представена в родния град на революционера – Котел, а след това и в Сливен.

Наградите за всички участници в конкурса е Английско-български речник, а за победителите – и книга. Към всички тях създателят и ръководител на националния проект „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов се обърна с думите: „Уважаеми ученици, ентусиазмът, с който участвате, е гаранция, че няма да се наложи отново да се пише „Епопея на забравените“. Вие сте победители над незнанието и забравата на народните будители, над незнанието и забравата на плеядата велики българи, носили гордо факела на българщината и българския дух“.