thumb

От тази година делът на качеството, който се отразява на субсидията на висшите училища, ще бъде 25%, а не, както досега 12. През 2020 -а качеството като тежест на критериите ще достигне 60 на сто. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева след заседанието на Министерски съвет, на което бяха одобрени критериите за определяне на приема във висшите училища и списъкът с приоритетни направления.

„Дотук имахме подготвителни документи, като Стратегията и Закона за висшето образование, но това постановление прави приложима реформата”, заяви Кунева. Тя посочи, че с него се намира пресечената точка между образователния пазар и пазара на труда.

Финансирането на университетите, освен с академичната оценка, то ще се измерва и чрез реализацията на завършилите студенти. Целта е да се ограничи разрастването на неефективните професионални направления – като икономика и управление, които произвеждат безработни висшисти, и да се стимулират тези, от които пазарът има нужда – инженери, ИКТ специалисти, аграрни експерти и педагози, каза още Кунева.

С предложения акт се ограничава финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не се конкурира успешно с останалите. Тя даде  пример с университети, които развиват 26 професионални направления, но само няколко от тях произвеждат качествени кадри. Останалите губят времето на студентите и това на практика е наливане на вода в пясъка, защото няма реализация след това, коментира Кунева. Тя допълни, че така ще се засили конкуренцията между висшите училища.

Приетите днес критерии разделят направленията в 4 категории – свръхприоритетни-ИКТ и математика, приоритетни – технически и инженерни науки, природо-математически науки, педагози, аграрни специалности, военно дело. За тях има търсене, но липсва интерес от страна на кандидат-студентите. Останалите две категории са тези, за които има и пазарна реализация и интерес като правото, архитектурата, медицината и тези, за които има интерес от страна на студентите, но не и реализация – икономика и управление.

На днешното заседание бе приет списък с 32 приоритетни направления. Предстои да се приеме и друг със защитени специалности. Решение за приема ще е ясно през април.