Аргументативното есе изисквало от 12-класниците да посочат доводи за и против ваксините

25 зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха днес немски езикови дипломи на ниво B2/C1. Тържественото връчване се състоя на открито в двора, като абитуриентите седнаха на цветни столове, разположени на метър и половина разстояние.

„Особено горди сме от постигнатите резултати, защото годината беше изключително тежка с доминиращо онлайн обучение. Въпреки мерките, с разрешение на министъра на образованието, изпитът за DSD диплома се проведе присъствено“, поясни преподавателят по немски език Мариана Паралюзова. В продължение на няколко месеца 12-класниците имали възможност да изучават немски с носител на езика, което ги улеснило да усъвършенстват своите знания и умения и да ги демонстрират по време на тежкия изпит. Става дума за Рон Клуг, координатор по немски език за Южна България, който е и преподавател в гимназията.

Писменият изпит е в три части – четене с разбиране, слушане с разбиране и аргументативно есе по актуален проблем. Тази година, в условията на световна пандемия, учениците трябвало да посочат своите доводи за и против ваксините. По време на устната част те разговарят с комисията по зададен в момента проблем, след което представят резюме по предварително подготвена тема.

Вече 11 години училището е оторизирано да организира и провежда изпита на територията на гимназията.

Една част от абитуриентите смятат да продължат обучението си в Германия, като сред най-амбициозните предпочитания е специалността “Машиностроене” в Мюнхенския университет. Други пък се преориентирали заради пандемията и избрали родни университети, но с обучение на немски.