Дават ден отсрочка за профилираните и професионални гимназии, които ще започнат присъствени занятия на 7 декември

23 000 ученици между 5 и 12 клас от Пловдив и областта са със съгласие да бъдат тествани, за да се върнат на училище от началото на следващата седмица. Това показват данните на Регионалното управление на образованието. До 11 часа днес училищните директори трябваше да подадат информация какъв процент от родителите разрешават децата им да бъдат тествани с щадящи тестове, за да се възстанови присъственото обучение. Учениците над 18 години решават сами.

За сравнение декларация за съгласие на малките от 1 до 4 клас са попълнили родителите на 16 023 деца, уточняват от РУО.

За професионалните и профилираните гимназии ще бъде даден ден отсрочка и те ще започнат присъствените занятия от 7 декември. До момента никой от преподавателите не се е запознал с процедурата по тестване, така че понеделникът ще бъде използван за организация.

Днес между 16 и 17 часа комплектованите тестове, които пристигнаха от базата на БЧК в с. Лозен, ще бъдат разпределени от училището координатор „Св. Софроний Врачански“ до шестте центъра в Пловдив и до училищата центрове в останалите 17 общини. За учебните заведения, които ще възстановят присъствения учебен процес на 7 декември, датата на получаване може да бъде и 6 декември.

За училищата от общините Асеновград и Марица присъствените занятия задължително трябва да започнат в понеделник, тъй като изтича срокът на ротация по заповед на министъра на образованието. Училищата от общините Калояново, Кричим, Куклен и Първомай няма да получат тестове, поради 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население и възстановено присъствено обучение без тестване.

Осигурено е нужното количество тестове за изследването идната седмица  за учениците от цялата Пловдивска област. От доставените преди тестове за децата от 1. до 4. клас има останали 42 000. Днес РУО получи още 19 200, който са разпределени по координационните центрове в общините и шестте района на Пловдив. Оттам ще се пращат до училищата от съответния район дори и в събота и неделя – там, където тестването стартира в понеделник и доставката не е била направена днес.

Тестовете са от същия вид като предишните – слюнчести, уточни Антоанета Кръстанова. Така отпада  едно от големите притеснения на родителите дали ще са щадящи със слюнка, след като заради проблема с доставките се спрягаше и вариант за неинвазивни назални, които учениците да си правят сами, като взимат секрет от началото на носа.