Отличията бяха връчени от началника Иванка Киркова на церемония в двора на ПГ по туризъм. Директорът на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева и преподавателят по изобразително изкуство от СУ „Пейо Яворов“ Станислав Петев получиха приз за цялостна дейност

23 награди за постижения на педагогически специалисти и директори през изминалата учебна година връчи днес началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Отличието се присъжда за доказан професионализъм в педагогическата дейност и за постигнати значими резултати в процеса на обучението, възпитанието и социализацията на децата и учениците. Церемонията се състоя в двора на Професионалната гимназия по туризъм, а началото бе поставено с акапелно изпълнение на националния химн от 11-класника от Хуманитарната гимназия Стилиян Пенков.

Награда за цялостна професионална дейност бе присъдена на директора на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева и на преподавателя по изобразително изкуство от СУ „Пейо Яворов“ Станислав Петев.

„Училището се превърна в кауза на моя живот. Аз съм щастлив човек, защото успях да намеря мястото си, да оставя диря. Връщайки се назад във времето, най-голямото ми постижение е иновативният екип, с който работя, родителите и талантливите ученици“, каза Щерева.

Пенев, който е сред доайените учители, също определи себе си като щастлив човек, който вече 40 години развива таланта на хиляди деца в учебни часове, изпълнени с творчески заряд и любов.

„Всички трябва да сме щастливи и благодарни за днешния ден и защото сме заедно“, каза началникът на РУО Иванка Киркова и припомни, че пандемията е наложила отмяна на миналогодишната церемония, когато бяха отличени всички учители и директори.

В категорията за учител в предучилищно образование награди получиха Пенка Славова от ДГ „8 март“, която използва театрални техники и IT технологии в обучението, и Ели Радкова от ДГ „Чучулига“ за инициирани проекти в учебната и извънкласната дейност.

Пет са наградите за учители в начален етап. Първият плакет отиде при Гергана Стоицова от ОУ „Алеко Константинов“ за прилагане на съвременни методи и форми на обучение, а вторият – при Десислава Кръстева от СУ “Св. Константин-Кирил Философ“ за участието й в регионални и национални конференции за добри педагогически практики, спечелени конкурси на нейни ученици и обучението по религия. В същата категория бяха отличени Кирилка Кралчева от ОУ „Драган Манчов“, която е с 40-годишен стаж, Минка Кирова от СУ „Софроний Врачански“ за създаване на интерактивни обучителни модули и участие в педагогически четения и конкурси, както и Велика Бочукова от СУ „Любен Каравелов“.

„Назначиха ме с 0 дни педагогически стаж и така вече 9 години вървим успешно ръка за ръка с екипа на училището, за което благодаря“, каза Бочукова.

Пет плакета бяха връчени и на учители в прогимназиален етап. Първите два получиха преподавателят по английски език София Гаргова от ОУ “Княз Александър I“ и Таня Карова от ОУ „Душо Хаджидеков“ – учител по български език и литература. 37 години стаж е натрупала като преподавател по музика Румяна Авуска. Дългогодишният учител в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ призна, че отличието е важно за нея, защото е признание за работата й.

„Благодаря на Бог, че ми даде най-любящата професия. Благодаря на децата, че са усетили моята любов“, каза Ваня Георгиева – преподавател по математика в СУ „Св. Патриарх Евтимий“, която също бе отличена в категорията. Нейни ученици са носители на престижни награди от национални състезания и световни математически шампионати. Петият отличен – Лалка Христева от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица, си пожела да е сред онези учители, които оставят следа в сърцето на своите ученици. Тя е преподавател по физическо възпитание.

Главен учител с 38-годишна практика бе първият награден за педагогически постижения в гимназиален етап. Витка Делчева от Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии е преподавател по предприемачество, икономика, счетоводство, маркетинг и мениджмънт. Тя реализира първите интердисциплинарни уроци по стокознание и логистика.

„Работата ни прилича на тази на ювелирите, защото работим със скъпоценни камъни и трябва да бъдем изключително прецизни“. Това каза при получаването на наградата си Биляна Господарска – преподавател по английски език във Френската гимназия.

Един от учителите доайени на Математическата гимназия – Лидия Трупчева, бе третата отличена за успехите си в гимназиален етап.

„Постиженията на един учител не се измерват с единиците, които носят медали – те са мотивирани, подкрепяни от родителите, имат талант свише. Най-голямото признание за мен идва от бившите ученици, които ме срещат след 15 години и цитират какво съм им казала. Аз, разбира се, нищо не помня, но важното е, че думите ми са стигнали до тях. Опитвам се да правя от учениците добри хора“, каза Трупчева.

Сертифициран Гугъл учител, създател на интерактивни уроци и ученици, носители на престижни национални отличия – това са част от постиженията на Росица Ангелова от СУ „Черноризец Храбър“. Тя е преподавател по предприемачество и получи четвъртото отличие.

На церемонията бяха наградени и петима директори. Първият плакет отиде при Надя Загорска, която от четири години е начело на ДГ „Еделвайс“. Величка Кирова от НУ „Любен Каравелов“ в Съединение, Елена Искелиева, която оглавява ОУ „Захари Стоянов“, и Ива Пенкова от ОбУ „Христо Ботев“ в Стамболийски също бяха удостоени с награди. Петото отличие бе присъдено на Красимира Благоева, която ръководи ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, община Садово.

„Благодаря на екипа, с който работя, защото заедно търсим зрънцата, за да ги отгледаме и да се радваме на добра реколта“, каза Благоева.

За доброто настроение по време на церемонията се погрижиха таланти от естрадно студио „Прима“ при Център за подкрепа за личностно развитие-ОДК, ансамбъл „Марица“ на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ и ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“.