Всяка от общините в областта отваря училище гнездо, където кандидатите след 7 клас да подават заявления

0000208771-article3

22 центъра ще приемат документи за прием в гимназия тази година. Регионалният инспекторат по образованието предвижда училища гнезда във всяка от общините на областта,  плюс още 5 за Пловдив. За първи път заявления  ще се приемат и на село, за да улеснят кандидатите. От тази година МОН разреши и електронно подаване на молби.
Всички 5266 седмокласници трябва да участват в кампанията. Независимо дали са получили слаба оценка по български и математика от националното външно оценяване, учениците са длъжни да подадат заявление, което означава, че предстои да бъдат обработвани двойно повече документи. По новия закон основното образование вече приключва в 7. клас и занапред няма да има непрофилирани паралелки в 8. Затова всеки седмокласник трябва да направи избора си къде ще продължи да учи, като подаде и документи, независимо какви са резултатите му от изпитите.

Центровете в Пловдив се увеличават от 4 на 5. Остават досегашните  СУ „Св. Климент Охридски” , СУ „Софроний Врачански” и СУ „Пейо Яворов”. Вместо Хуманитарната гимназия, документи тази година ще приема СУ „Цар Симеон Велики”. Добавя се и СУ „Найден Геров” в Столипиново, което да поеме децата от квартала.

При подреждането на предпочитанията всяка паралелка трябва да се изписва като отделно желание поради дадената възможност едни и същи да правят по различен начин балообразуването.

Класирането ще става по точки, като бележките от дипломата ще се преобразуват в този вид, вместо точките от матурите да се приравняват в оценки. Максималният сбор е 500.

Подаването на документи е от 16 до 22 юни. Учениците ще бъдат уведомявани писмено за допускането им до участие в класирането. Резултатите от първия етап ще са ясни до 27 юни, а записването на приетите е от 28 до 30 юни.

Ето и училищата-центрове по общините извън областния град:

Асеновград – ОУ „Петко Каравелов”

Брезово – СУ „Христо Смирненски”

Калояново – ОУ „Иван Вазов”

Карлово – ОУ „Кирил и Методий”

Кричим – СУ „Петко Р. Славейков”

Лъки – СУ „Христо Ботев”

Куклен – ОУ „Отец Паисий”

Община Марица – СУ „Васил Левски” в с. Маноле

Перущица – ОУ „Петър Берон”

Първомай – НУ „Христо Ботев”

Раковски – ОУ „Христо Ботев”

Община Родопи – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Първенец

Садово – ОУ „Гео Милев”

Сопот – НУ „Неделя Петкова”

Стамболийски – ОУ „Христо Смирненски”

Съединение – СУ „Христо Ботев”

Хисаря – ОУ „Климент Охридски”