Осигурява се допълнително техника и 200 тона вода за пострадалите карловски села

Областният управител Ангел Стоев е  изпратил писмо до министъра на образованието проф. Сашо Пенов, за да бъде осигурен транспортът на 210 ученици от пострадалите от наводненията села – Богдан, Войнягово, Каравелово и Климент. Заради разрушената инфраструктура и удължените вследствие на това маршрути, фирмите превозвачи отказват да поемат услугата, тъй като ще возят на загуба.

„Затова предложих на министъра финансирането на безплатните превози на ученици до 16-годишна възраст в засегнатите зони да бъде увеличено от сегашните 2,20 лв./км. с 1,20 лв. за периода, в който се използват обходните маршрути“, обясни Ангел Стоев. Той  получил уверение от проф. Пенов, че МОН ще вземе незабавно решение по въпроса, за да може да започне нормално учебната година за тези деца. По последна информация проблемът е решен и учениците ще бъдат извозвани с бусове на държавата фирма „Автомагистрали“.

Няколко фирми вече са се отзовали на призива за осигуряване на допълнителна техника за аварийните и възстановителните дейности в най-тежко пострадалите карловски села. Някои от тях изпращат машините на място още днес. „Асарел – Медет“ АД предоставя едрогабаритни машини с висока производителност и ефективност. Общински фирми също изразяват готовност да се включат в аварийните дейности.

Областният управител е поискал съдействие и от най-голямата работодателска организация в строителния бранш – Камарата на строителите в България, с писмо до нейния председател инж. Илиян Василев. На следващ етап предстои проектиране и изграждане на нова инфраструктура, на нови домове и ремонт на пострадалите къщи, за което също ще е необходим сериозен ресурс.  Днес той е разговарял с изпълнителния директор на КСБ Валентин Николов, който е гарантирал, че камарата ще окаже пълно съдействие в мобилизирането на техническия и кадрови ресурс на строителните компании.

По негово искане „Държавният резерв“ ще отпусне още 200 това бутилирана вода за бедстващите села, тъй като тази от водопровода продължава да бъде негодна за пиене.

Областният управител изказва специални благодарности на военните и особено на ръководството на 61-ва Стрямска бригада за отлична организация по разчистването на трите най-засегнати села. Има разработен план за следващите дейности, който е съгласуван с Кризисния щаб на Областна администрация.

С негова заповед се удължава срокът на частичното бедствено положение на територията на общините Карлово, Калояново и „Марица“ . Тя влиза в сила от 12 септември и е за срок от 30 дни. Причината за удължаването на срока са продължаващите неотложни аварийно-възстановителни дейности, възникнали в следствие на тежките наводнения в първите дни на месеца.

Припомняме ви, че продължава набирането на доброволци за почистване на домовете и на строителна техника от фирми чрез телефона на областна управа „Доброволци за Карлово“ – 0879 182 250.