Целта на националната програма на стойност 1 млн. лева е да осигури по-добра връзка между фирмите и училищата

21 октомври е крайният срок, в който училищата могат да кандидатстват с проекти по националната програма „ИТ бизнесът преподава“, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Тя стартира в началото на тази учебна година, а до момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между фирмите, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

„При това темпо на новопоявяващи се технологии, е необходимо да осигурим актуализация на знанията.  А запознаването с проекти на бизнеса ще им даде примери, които да използват в преподаването. Като цяло програмата подпомага практическата ориентация на образованието”, посочи Вълчев.

По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова министерство опитва да осигури перспективи за развитие.