Гимназистите ще останат вкъщи за 14 дни, те са от паралелките „Системно програмиране” и „Компютърна графика” и са били в Сицилия по програма „Еразъм+”

20 ученици от Математическата гимназия и двама преподаватели са поставени под карантина след двуседмичен стаж в Италия. На софийското летище те са били посрещнати от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която им съобщила, че трябва да останат вкъщи за 14 дни. Такава препоръка е дал премиерът Бойко Борисов на извънреден Съвет по сигурността заради разпространението на коронавируса в Европа. Учениците и учителите са били незабавно прегледани и нито един не е имал висока температура или каквито и да било симптоми, свързани със заболяването. Налагат превантивни мерки, въпреки че не са били в опасния район в Италия.

Гимназистите са сред най-изявените ученици от професионалните паралелки „Системно програмиране” и „Компютърна графика”, които са били одобрени за участие по проекта „Нови хоризонти на професионална пригодност на IT специалиста към реалния трудов пазар”. Той стартира през юни миналата година и ще продължи до края на юни 2020 г. Поредният проект на гимназията по програма „Еразъм+” цели по-успешната реализация на учениците в сферата на IT сектора в България и ЕС. Гимназията е акредитирана по Хартата за мобилност в областта на професионалното образование и обучение.

Учениците са работили в реална работна среда в Сицилия. Нито едно от тях не се чувства зле.

Междувременно днес станаха ясни подробности за жената, която е настанена със съмнение за коронавирус в пловдивската Инфекциозна болница. Тя е логопед, работи постоянно с деца и затова сама е поискала да се изследва. Има висока температура и болки в мускулите и гърдите. Преди седмица се е върнала от екскурзия във Венеция.