5445 десетокласници ще държат изпити по български език и математика, 15 отиват на изпит за дигитални компетентности

186 седмокласници са подали заявления за участие в националното външно оценяване по чужд език на 14 юни. До 17 февруари те трябваше да заявят желанието си да се явят на този изпит, който не е задължителен. Всички са посочили английски език, като тестовите задачи са за ниво А2, показват данните на Регионално управление на образованието.

На изпит по чужд език в края на 10 клас са пожелали да се явят 111 ученици, като отново английският език е най-често избиран, следван от немски, френски и испански. При условие че получат 60% и повече от максималния брой точки на изпита, постигнатото от учениците езиково ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка – А1, А2, В1.1 или В1., се записва в удостоверението им за завършен първи гимназиален етап.

Желание за явяване на изпит по ИТ за измерване на дигиталните им компетентности са заявили 15 десетокласници.

На изпитите от национално външно оценяване по български език и литература и по математика тази година се очаква да се явят над 6310 седмокласници от Пловдив и областта и над 5445 десетокласници. Изпитите са на 13 юни и съответно на 16 юни, като началото им за седмокласниците е в 9:00 часа, а за десетокласниците в 11:00 ч.