От прегледаните 3113, 14 на сто са с гръбначни изкривявания, сочи скринингово проучване на бившия Спортен диспансер

Мерките срещу пандемията от COVID-19 са довели до увеличение на броя на учениците със здравословни проблеми. На територията на община Пловдив тревожната тенденция бе доказана със скрининговото проучване, осъществено от Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Изследването е осъществено в рамките на общинските програми за намаляване на гръбначни изкривявания при деца, както и за намаляване на броя деца с наднормено тегло и затлъстяване в училищата. Прегледани са 3113 деца, като 438 (14,0%) са  с гръбначни изкривявания; 212  – с наднормено тегло и 327  – със затлъстяване или общо 539  (17,3%) – с метаболитен синдром.

„Според нас в голяма степен това се дължи на противоепидемичните мерки, които принудиха учениците да останат вкъщи без достатъчно възможности за движение. При дистанционното обучение занятията се провеждат в седнало положение пред компютъра“, коментира управителят на центъра д-р Влатко Глигоров. Той е изпратил писма до директорите на училищата да бъдат информирани родителите за необходимостта от незабавна ответна реакция. Във всяко писмо са посочени имената на учениците и диагностицираните от специалистите здравословни проблеми –  гръбначни изкривявания, наднормено тегло или затлъстяване.

Управителят заяви, че в бившия Спортен диспансер може да бъде осъществена консултация и да посочено решение на установения проблем. Лечебното заведение разполага с екип от специалисти по физиотерапия, диетолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, както и с подходяща апаратура и зали за провеждане на активно наблюдение и лечение.

Д-р Глигоров изтъкна, че усилията им се подкрепят и от общинските спортни клубове, които предлагат отстъпки от клубните такси за децата, минали през центъра. Първите спортни клубове, заявили желание да помогнат на децата и да ги върнат към здравословния начин на живот и спорта, са баскетболният “Академик” и спортен клуб по плуване “ВСИ”.