Проектно базираното обучение е все по-предпочитан метод, показват изпратените добри практики от класната стая

Сред отличените практики – “Да събудим книгата от съня”, е тази на Павлина Тотова от СУ „Христо Смирненски“ в Брезово

Над 170 учители се включиха в националния конкурс “Добрите практики на фокус”, който откроява тенденцията за все по-широко използване на проектно базирания подход в българските класни стаи.

Инициативата е организирана от Фондация “Заедно в час” и prepodavame.bg за трета поредна година, за да отличи ефективни и иновативни и практики. Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с предизвикателствата, които срещат училища, учители, ученици, родители и образователни експерти. „Уча в Пловдив е сред медийните партньори на конкурса.

80 от подадените проекти се състезаваха за награда на публиката и журито. Награждаването ще се случи по време на едноименната конференция на 20 април в Гранд хотел “Астория”- София.: https://prepodavame.bg/dobrite-praktiki-na-fokus-sabitie/

“Събитието е не само церемония по награждаване, а възможност за учителите, които не са участници в конкурса, да се включат в работилници на свои колеги и да надградят знанията и уменията си в областта на проектното обучение. Така увеличаваме въздействието от инициатива и позволяваме в повече класни стаи да се случват интересни и ангажиращи часове”, казват организаторите.

Отличена практика

Сред отличените практики е “Да събудим книгата от съня или как второкласници преоткриват четенето“ на Павлина Тотова от СУ „Христо Смирненски“ в Брезово. Тя споделя, че нерядко се сблъсква с безразличие към книгите от страна на някои ученици и дори с откровеното им нежелание да четат. Именно това я мотивира да ги “пробуди” и да им разкрие вълшебния свят на литературата.

Първата й задача е да определи децата в класа, за които българският език не е майчин (80% са от ромски произход и част от тях не говорят на български у дома, други срещат трудности в обучението и социализацията си). Привлича родителите като партньори – запознава ги с целите и задачите на проекта и им изпраща специално писмо, а след това разказва и на учениците какво им предстои. За да ги запали, представя любопитни факти, свързани с книгите и четенето – запознава ги с най-малката и най-голямата книга в света; прави презентация “Пътят на книгата до нас”, а на финала учениците заедно прочитат молбата, която книгата им е изпратила.

Следва прочит на книжката „Франклин учи Хариет“ и обсъждане на това как Франклин по забавен начин учи своята сестра на интересни и полезни неща. Родителите активно се включват. По инициатива на учениците библиотеката на 2 б клас се сдобива с нови томчета.

Накрая учениците се разделят двойки – ученик, който се справя с четенето, и такъв, който има затруднения. Всяка двойка получава “Книга на моя приятел“. Първо чете ученикът, който се справя по-добре, а после ролите се разменят. Работният лист се използва като ръководство за анализиране на книгата по време на дискусията след четенето.

Същинска част на проекта

Първа седмица

  1. В първия ден от седмицата учениците рекламират любимата си книга, прочитайки кратък откъс от нея и я препоръчват на съучениците си.
  2. Следващият ден е посветен на инициативата “Енциклопедията – прозорец към света” – децата разгръщат  „1000 въпроса”, “Невероятните животни”, “Откъде идват нещата около нас?”, “Най-великите личности на света”, “Най-известните природни чудеса на България”, “Човешкото тяло”, “Енциклопедия за природата“ и четат текстовете под картинките, което помага за усъвършенстване на техниката “четене наум“.
  3. Посещават училищната библиотека – библиотекарката разяснява думите “поет” и “писател” и разказва как се пишат стихчета за деца. Организират работа по групи, свързани с четенето, а накрая всеки разказва защо обича книгите.

Тук второкласниците получават книжния чеклист, който има за цел да ги мотивира да четат. Идеята на ресурса е всеки ден у дома да записват колко страници са прочели, като в един момент започват да се конкурират, очакват признание и оценка.

“Специален агент Книголюб“ е друг ресурс, създаден от Тотова за развиване умението за четивна грамотност, която влияе върху атмосферата в класната стая и възможностите за напредък на учениците.

  1. Седмицата завършва с изработване на проекти за корица на любима книга.

Втора седмица

Провеждат седмица под надслов “Антискучно четене“, в която чрез игри за развитие на четивната техника учениците тестват различни стратегии: четене наопаки; въртящ текст; непрекъснат текст; четене с липсващи думи; разбъркан текст; четене по роли. Най-добрите са наградени с книжка за супер четец. Всички останали получават сувенир с послание да обичат книгата.

Трета седмица

Учениците споделят своите приключения извън класната стая: обличат костюми и представят известни герои пред първокласниците; организират изложба с илюстрации от приказки; създават своята Книга със седем поуки.

Четвърта седмица

Взимат участие в Деня на четенето под мотото “Четенето дава възможности!”

Пета седмица

Състезание по краснопис: учениците подреждат изложба от тетрадки с най-красиво и правилно записан текст и текст под диктовка.

Маратон по четене: провежда се в групата за целодневна организация. Децата изработват цветни ръкавички с цитати на велики личности за книгите и богатството, което дава четенето.  Сами оценяват участниците в маратона и излъчват най-добрите четци, които получават специално изработени грамоти.

След приключване на проекта началният педагог отново провежда анкета, свързана с нагласите към четенето. Резултатите показват, че 88% от децата в клас вече четат за удоволствие и други 12% са „съблазнени“ да четат”. Второкласниците подобряват техниката си на четене, както и комуникативните умения, развиват умения за работа в екип и самодисциплина.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.