Медиатор ще опитва да сдобрява двойки преди развод, предвижда промяна в Семейния кодекс

IMG_2725

17 000 деца у нас са били въвлечени в родителски конфликти и това ги е поставило в риск. Цифрата за 2016 година е показателна, тъй като кризите в семейството рефлектират негативно върху за децата. Това обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева на националната конференция  „Насилието и детето на 21 век“, която се провежда в Пловдив.  Университетски преподаватели и учени,  депутати, представители на министерства и неправителствени организации, училищни директори и членове на Съвета на децата участват в двудневния форум.

Промяна в Семейния кодекс ще задължава родителите, решили да разтрогнат брака си, задължително преди това да имат среща с психолог. Пилотният проект вече е дал резултат в София и Варна. От 100 случая в столицата, 31 са решени положително, т.е. предотвратен е разводът, обясни председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Медиаторът ще опитва да помири всяка съпружеска двойка в развод, преди да бъде узаконено официално разтрогването на брака. Тази мярка ще е задължителна, ако се промени законодателството.

Предложението за медиатор идва като резултат от сформираната през лятото работна група от 60 специалисти на различни ведомства, сред които има представители на 6 министерства, ДАЗД, депутати от парламентарно представените партии, прокурори, съдии, служби за сигурност, психолози. На 12 декември тя ще се събере отново, за да предприеме конкретни стъпки за промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето, Гражданско-процесуалния кодекс.

924 са сигналите за насилие, постъпили само в ДАЗД, от които тя се е заела с 377. Случаите, подадени в Агенцията за социално подпомагане, са 1116, по 305 от тях са предприети мерки за закрила на децата. Сигналите, които постъпват на националната телефонна линия за деца, са обикновено за консултация, уточни Офелия Кънева. Тя изрази надежда Пловдивският университет, като основен организатор на конференцията, да намери начин бързо да внедри квалификационни курсове за педагозите в подкрепа на работата им с децата и решаването на конфликти. За първи път в подобен форум във всеки от панелите ще изрази позиция и по едни представител на Съвета на децата.

„Децата на нашето съвремие изпреварват с няколко обиколки развитието на образователната система. Ако се научим повече да се вслушваме в тях, това ще реши частично и проблема с насилието”, смята зам.-кметът по образование на Пловдив Стефан Стоянов. Община Пловдив е съорганизатор на конференцията и бе дадена за пример от ДАЗД като администрацията, действаща с най-голям размах за промяна на образователната система.

IMG_2723