С фотоколажи на любими заглавия учениците отбелязаха Международния ден на книгата и авторското право

Въпреки извънредното положение и в условията на дистанционно обучение, Професионалната гимназия по електротехника и електроника не изневери на традицията от последните години и проведе дни на кариерата. В електронна среда. В продължение на два дни 17 фирми и четири висши училища се включиха в инициативата и презентираха възможностите за работа и обучение.

Съобразно мерките срещу разпространението за COVID-19 и разпоредбата за ограничения на масови събития, гимназията реализира нов, напълно безопасен, но също толкова ефективен вариант за участие в събитието, чиято основна цел е кариерно ориентиране на учениците от 11 и 12 клас и запознаване с възможностите за реализиране на производствена практика по специалността.

Представители на компаниите се срещнаха с младежите във виртуални зали в часовете по професионална подготовка. В резултат на проведените срещи фирмите БТЛ Индъстрийз АД, Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, EVN България вече сформираха групи от ученици, които да проведат своята производствена практика на реални работни места в компаниите.

„Събитието се радва традиционно на висок интерес от нашите ученици, а и от родителите. И този път нашите възпитаници използваха предоставената им възможност и я оцениха като изключително полезна за бъдещото им личностното и професионално развитие. Фирмите партньори бяха впечатлени от отличната организация и онлайн срещите”, коментира инж. Eлена Динчийска – зам.-директор на ПГЕЕ.

Днешният Международен ден на книгата също бе отбелязан във виртуалното пространство. В Instagram младши посланик на Европейския парламент Ангелина Топалова от  11“в“ клас запозна своите съученици с възможността да използват напълно безплатно онлайн ресурсите на библиотеката „Анита Юни“.

Денят стартира под мотото „Книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“. В ролята на екскурзовод из библиотеките в Европа се превъплъти педагогическият съветник Илия Маринчешки. Заедно с училищния психолог Антоанета Тосева и Ангелина Шикова – учител по философия, учениците подготвиха фотоколажи с любими заглавия. Дан Браун, Агата Кристи, Шекспир, Димитър Димов, Бил Брайсън са част от авторите, предпочитани от гимназистите. Корицата на „101 притчи за истински ценното в живота” също бе част от колажите.