Всички те имат ученици, класирани на национален кръг, за което получават допълнителни средства

17 пловдивски училища получават право да бъдат бенефициенти по Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“. Всички те имат ученици, участвали на национален кръг на олимпиада през изминалата учебна година. Въпросните училища могат да изпратят проектни предложения за финансиране по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в олимпиади“ към програмата. Срокът е 12 август. До тази дата документите следва да бъдат представени по електронен път в Регионалното управление на образованието за оценка.

Всяко училище получава по 500 лева за ученик, участвал на национален кръг, и по 1500 – за лауреат.

Финансов бонус за участие на трима четвъртокласници в националния етап на олимпиадата „Знам и мога“ ще получат НУ „П.Р.Славейков“, ОУ „Петър Берон“ и СУ „Братя Миладинови“.

ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, МГ, НТГ, ОУ „Ал. Константинов“, СУ „П. Евтимий“, Хуманитарна гимназия, СУ „Константин-Кирил Философ“ и СУ „Отец Паисий“ – Куклен ще получат средства за участие на техни възпитаници на национален кръг по български език. Лидер е Английската гимназия, която на която се полагат 5000 лева за седем класирани.

Три са училищата с участници в националния кръг по английски език – МГ, ЕГ „Пловдив“ и карловското СУ „Васил Левски“. Единствено ЕГ „Пловдив“ има класиран за национален етап по немски, а по френски – ЕГ „Иван Вазов“ и Френската гимназия. Рекорден брой ученици – 44, са участвали в олимпиадата по италиански, за което ЕГ „Иван Вазов“ получава 28 000 лева. 8000 лева е бонусът за гимназията за олимпиадата по испански, на която има и един участник от СУ „Черноризец Храбър“.

Бонуси за ученици, взели участие на олимпиадата по руски, се предвиждат за ЕГ „Иван Вазов“, МГ и Хуманитарната гимназия. Математическата ще получи средства за свои представители в състезанията по математика, информационни технологии и математическа лингвистика, по история, физика, астрономия и химия. По химия и биология бонус има и за СУ „П. Евтимий“. СУ „Константин-Кирил Философ“ и асеновградското СУ „Княз Борис I“ също имат по един класиран ученик по биология.

Националната търговска гимназия ще получи средства за участие на ученици в националните кръгове по география и гражданско образование. По география има класирани също от ПГ по електротехника и електроника и от СУ „П. Евтимий“, а по гражданско образование – от ПГ по туризъм.