87 смелчаци влязоха в ледените води на Марица навръх Богоявление

17-годишният Димитър от Професионалната гимназия по битова техника бе сред смелчаците, които днес скочиха за Богоявленския кръст. Въпреки ниските температури и ледения вятър, 86 ентусиасти влязоха във водите на Марица, за да хванат Разпятието. Сред тях бе и 11-класникът, който се помоли за здраве и късмет на себе си и на близките си. Стотици граждани окупираха панаирния мост и южния бряг на реката, за да наблюдават ритуала и да присъстват на Великия водосвет, който отслужи пловдивският митрополит Николай.

Смелчаците заеха позиции час преди ритуала и загряваха – всеки според разбиранията си. 31-годишният Стефан Гадьов от Свиленград извади Разпятието от ледените води на Марица. Младият мъж работи в производствен цех в региона, не е семеен и се надява тази година да намери любовта.

„Усещането е невероятно, за трети път скачам, но никога не съм бил чак такъв късметлия, че да го уловя”, призна Стефан. За първи път е част от ритуала в Пловдив, убеден е, че ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Още повече, че бе благословен лично от владиката. След като улови Разпятието, смелчаците го наобиколиха, развяха родния трибагреник и запяха в един глас “Мила, родино”.

За първи път се престраши да вземе участие в ритуала и 33-годишният Християн. Само след няколко месеца очаква да стане баща на близнаци, затова решил да скочи за кръста. На брега, с хавлия в ръка, бе съпругата му. Християн е последна година студент в Духовната академия в Пловдив.

Счита се, че на Богоявление водата има лечебни свойства. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

Митрополит Николай благослови Стефан, който улови кръста и го дари с икона.