455 места остават свободни, показват резултатите за общинските училища

167 деца са приети на второ класиране, показват резултатите от електронното класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища. В него взеха участие 211 деца, които кандидатстваха за обявените 623 свободни места. 86,2 % от тях са в списъците на приетите по първо желание и предстои да се запишат в срок до 19 юни. До тогава родителите трябва да представят всички необходими документи за проверка в училището, в което са класирани децата им. Не се изискват документи за удостоверяване на адресните регистрации, тъй като проверката е автоматична.

Поради противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на COVID-19, и провеждането на национално външно оценяване за учениците от седми клас, родителите трябва да се свържат с представители на училището, за да уточнят записването или да потърсят актуална информация на интернет страницата му.

На този етап незаетите места са 455, което означава, че ще се стигне до закриване на паралелки след трети етап от кампанията за прием. Все още има вакантни бройки за Монтесори паралелките в СУ “Св.св.Кирил и Методий”, които тази есен ще бъдат две. Експериментално тръгва подготвителна група, в която децата ще се обучават по метода, в СУ “Константин Величков”.

От общинския отдел “Образование” уточниха, че в училищата на всички райони има свободни места, включително и в “Източен”, където обаче няма да бързат със закриването на паралелки, заради непрекъснатото движение на семействата от Столипиново. Училищата, които обявиха сериозен брой паралелки, са успели да ги напълнят. Става дума за СУ “Черноризец Храбър”, където насен ще има 7 класа с първолаци. Деца за обявените 6 паралелки са се записали в ОУ “Димитър Талев” и СУ “Константин-Кирил Философ”.

За некласираните 44 деца предстои трето класиране. То ще бъде проведено на 30 юни. Свободните места ще бъдат обявени до 22 юни. Срокът за подаване онлайн на заявления е 28 юни, а на хартиен носител в училищата – 25 юни.

Заявленията се прехвърлят автоматично към третото класиране, но предвид променения брой свободни места препоръката към родителите е да подадат нови заявления, анулирайки първите.