Над 2500 деца са класирани за първа група през новата учебна година

1588 малчугани кандидатстваха за детска градина, но в списъка на приетите са 796. Това показват резултатите от третото основно класиране за учебната 2022/2023 година. Обявените места бяха 1112 общо – 374 за яслените групи, 572 за първа възрастова група, 57 – за втора, 77 за трета и 32 за четвърта група. За пореден път най-много са желаещите за яслени групи – 998. Очаква се освобождаването на повече места, след като 3-годишните постъпят през септември в детските градини.

Вече са приети общо 2508 деца за първа възрастова група. Има и такива, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски градини. След настоящото класиране са останали незаети 206 места за първа група. Съветът към родителите е при подаване на заявления за следващите класирания да се запознаят с обявените свободни места, като могат да се ориентират и към съседните административни райони. Въпреки по-малкия брой събрани точки за тях, шансовете за прием са големи при наличие на места.

За следващото класиране свободните места ще бъдат обявени до 4 юли. Крайната дата за подаване на заявления в детските заведения е до 7 юли, а по интернет – до 10 юли. Резултатите ще бъдат обявени на 12 юли.