dav

Таланти от цялата страна изпратиха своите еко послания за националния конкурс, организиран от СУ „Св.св. Кирил и Методий“

150 рисунки украсиха дуварите на Балабановата къща днес за откриването на изложбата на участниците в националния конкурс “Традиция, екология, творчество”. Традиционен организатор на събитието е СУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тази година в творческата надпревара участват 116 ученици от 9 училища в страната. Техните творби бяха представени на откриването на 20-то юбилейно издание на живописния пленер, който се провежда под същото мото. Младите таланти отправят еко послания, свързани с климатичните промени и глобалното затопляне, рисуват фолклорни мотиви и пейзажи. Творбите им ще останат експонирани до 2. юни. Днес призьорите на първите три места в отделните възрастови групи получиха грамоти.

„Миналата година не успяхме да проведем юбилейното издание, но тази година отново сме заедно, и то в една от най-красивите възрожденски къщи, за което благодарим на Общински институт „Старинен Пловдив“. Нещо, което се създава с любов за младите хора, а те използват езика на изкуството, за да изразят себе си, няма как да не пребъде. Погледнете с вашите очи красивия ни град, почувствайте го, създайте спомени и приятелства“, обърна се към участниците в пленера директорът на СУ “Св. св. Кирил и Методий” Таня Николова. Събитието се провежда със съдействието на МОН и РУО-Пловдив.

В продължение на четири дни талантливи ученици от 8 училища на страната ще пресъздават красотата на архитектурно-историческия резерват, както и на други емблематични места в града под тепетата. Награждаването на победителите ще е на 12. май.

На 11 май СУ “Св. св. Кирил и Методий”  ще отпразнува своята 49-годишнина. Празникът ще започне в 10:00 ч. от площад “Стефан Стамболов” с изпълнение на народни танци от най-малките възпитаници, след което е предвидено шествие, начело с мажоретния състав. Ученици ще поднесат венец пред барелефа на първоучителите в Стария град, а от 11:30 ч. на Римски стадион ще се състои празничен концерт-спектакъл.