url

150 лева – такава е санкцията, която ще плащат абитуриентите, които се подават от прозорците или люковете на автомобилите, предупредиха от МВР. Вчера в хотел „Тримонциум” стартираха първите абитуриентски вечери, които не се разминаха без инциденти. Верижна катастрофа на три автомобила предизвика адско задръстване в тунела. От полицията заявиха, че ще бъдат глобявани не шофьорите, които ги возят, а самите зрелостници. Ще се следи и за модерните напоследък дрифтове.

Органите на реда се заканиха да бъдат безкомпромисни и към пияните шофьори, като целта на проверките ще бъде да се ограничат пътните инциденти, които в последните години взимат голям брой жертви. Водачите на МПС ще бъдат проверявани за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици и рискови изпреварвания.

Проведени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика на баловете.

Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление. В заведенията с абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието.

Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край. За целта служителите ще използват и записваща техника за документиране на извършените нарушения.