Тридневният исторически фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” стартира на 25 септември и събира клубове за възстановки от цялата страна

150 римляни, траки и българи от Средновековието ще превземат центъра на Пловдив на 25 септември. Точно в 18 часа, облечени в  древни одежди, те ще преминат с шествие от Централния площад до Римския стадион. Атрактивното събитие е част от откриващата програма на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.

Машината на времето ще се завърти и пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов”, където е предвиден ритуал по запалването на фестивалния огън. След това шествието ще спре на Римския стадион, където спектакълът ще премине в ръцете на гладиаторите. Техните битки ще превземат древната арена, а съдия ще бъде публиката по трибуните.  Зрителите ще станат свидетели и на спектакъла „Древногръцки бъркотии”.

Второто издание на фестивала ще събере представители на клубове за възстановки от цяла България. Очаква се към тях да се присъединят и войни от чужбина, въпреки усложнената обстановка заради пандемията с коронавирус.

След официалното откриване на 25 септември древните бойци ще завладеят територии в парк „Лаута“. Там ще се оформят лагери „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”, където ще бъдат представени автентични занаяти, бит и култура, ще има стрелба с лък и боравене на оръжия, обучения на деца. Предвидени са демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Войните ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.

Фестивалът събира групи за исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, за да покаже историческото наследство.