За първи път тестът е в електронен вариант, децата ще попълват въпросници и за себе си

dsc00553

 

 

 

15 училища от областта са включени в изследването PISA, което се инициира от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В периода от 6 април до 15 май 5400 деца от 200 училища в страната ще решават задачите на изследването. От всяко училище участват максимум 42 ученици, родени през 1999 година. 15-годишните от Пловдивско, чиито знания и умения ще бъдат проверявани, са асеновградското СОУ “Княз Борис” и СОУ “Хр. Ботев” в Лъки, основното училище в Дълго поле, професионалните гимназии в Раковски и Сопот, пловдивските професионални гимназии по автотранспорт, туризъм и строителство и архитектура, както и Търговската гимназия. Теста на PISA ще решават също осмокласниците от Хуманитарната и Частната гимназия по икономика под тепетата. ЕГ “Ив. Вазов” и ЕГ “Пловдив”, СОУ”П. Евтимий” и СОУ “Братя Миладинови” също са в списъка.

За първи път PISA ще бъде изцяло в електронен вариант, като тестът и въпросниците ще се администрират посредством специална дигитална платформа. Тя ще се разпространява на USB устройства, които ще бъдат осигурени от Центъра за контрол и оценка качество на образованието към МОН. Задачите са разделени в три тематични области – четивна грамотност, математика и природни науки. Тази година фокусът на изследването са природните науки, а освен това ще има и допълнителен модул за решаване на проблеми в екип. Освен задачите, децата ще попълват допълнителни въпросници за себе си, като трябва да посочат каква е кариерната им ориентация и компютърната грамотност. Резултатите ще станат ясни в края на 2016 година.

Страната ни е включена в още две международни проучвания – TIMSS ще изследва познанията на децата от 4 до 8 клас по математика и природни науки, а пилотното изследване PIRLS ще даде отговор навъпроса четат ли децата с разбиране.

2 КОМЕНТАРА

  1. Напред, напред, към светли бъднини!

Коментарите са затворени.