Образователният министър Красимир Вълчев очаква броят им да се увеличи

15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев. Той е дал разрешение за това по искане на директорите, като е удовлетворил всички постъпили до момента молби. Най-много са в София, останалите са в Търговище, Шумен, Русе.

„Очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията”, добави министърът.

Според Вълчев заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия. Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които то не дава резултат.

От днес всички гимназисти учат в електронна среда за две седмици по заповед на здравния министър.

„Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да величаем онлайн обучението, тъй като то има пропуски. В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Училищата не трябва да се затварят първи, а да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки”, каза още Вълчев. Той даде пример с Германия и Франция, които оставиха училищата отворени.

Засега министърът е против разширяване на обхвата ученици, за които се предприема превключване. Защото при гимназистите електронното обучение е най-ефективно, а смесването при присъствено – най-голямо. В същото време в начален курс ученето онлайн изисква присъствие на родител,  а и вече се знае, че е неефективно. Вълчев обаче увери, че ще се съобразява с решенията на здравните власти, защото срещу неговите аргументи стоят човешки животи.

МОН следи решенията, които се взимат в 16 държави – в Европа, Русия и Израел. В три системите са затворени, в 5 са взети централни решения, но повечето са избрали локалния подход като нас.