Close-up medical syringe with a vaccine.

РЗИ направи допитване сред училищните екипи, болшинството са резервирани

Около 15 на сто от учителите в Пловдивска област са склонни да се ваксинират срещу коронавирус. Регионалната здравна инспекция направи допитване до училищата. Анкетната форма са попълвали само тези, които биха се имунизирали.

Проучването е било направено чрез изпращани въпросници директно по електронната поща до учителите. Гилдията е по-скоро резервирана по отношение на масова ваксинация. В доста от училищата мнението на екипите е ясно изразено против. В основно училище с 46 души педагогически и непедагогически екип едва петима са отговорили, че ще се ваксинират. Само 12 от гимназия с близо 80 души колектив са „за“. На места персоналът е разделен наполовина.

Според училищни директори все още липсват достатъчно данни за видовете ваксини, необходима е информационна кампания, която да даде отговори на най-често задаваните въпроси и да размие съмненията.

Допитване беше направено и сред медицинските специалисти. Желаещи за ваксинация са 3682  от подлежащи 12 695, което представлява 29%. Най-голям е интересът в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и джипита са изявили желание да бъдат имунизирани.

Работодателските организации в системата на образованието и синдикатите са предпазливи и на този етап не бързат да правят анкети, тъй като се касае за личен избор и ваксинирането ще е доброволно.

В ДКЦ “Свети Георги” в Пловдив е открит и функционира ковид кабинет, който обслужва пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция, независимо дали са насочени от личния лекар или сами са решили да потърсят консултация, съобщават от Областния кризисен щаб. Кабинетът обслужва пациенти в интервал от 8,00-16,00 ч. от понеделник до петък. Входът е от към северната страна на сградата, ет.2. Пациенти след прекарана Ковид – 19 инфекция могат също така да бъдат насочени към клинична лаборатория за извършването на тест за антитела  IgM и  IgG, уточняват от ДКЦ „Свети Георги“.