Иван Недев от гимназията за сценични и екранни изкуства е църковен помощник в католическия храм „Св. Дух”, бил на педя разстояние от папа Франциск при визитата му в Раковски

Базиликата „Св. Петър” във Ватикана влезе в популярната видеоигра „Майнкрафт”, която позволява изграждането на конструкции от различни по вид блокчета в триизмерен свят. В творческия режим играчът разполага с неограничени ресурси за създаване и проучване, от което се възползвал 15-годишният ученик Иван Недев, за да направи 3D макет на считаната за най-голямата църква в света и за най-известния паметник на ренесансовата архитектура. Във виртуалното пространство на популярната в цял свят електронна игра той изградил свое копие на прочутата катедрала от 1626 година.

Иван учи „Актьорство за драматичен театър”  в Националната гимназията за сценични и екранни изкуства. Като повечето младежи на неговата възраст, и той е запален е по видеоигрите. Никак не е изненадващо обаче защо избира да анимира едно от най-свещените места на католицизма. Деветокласникът е от семейство на католици и е министрант – църковен помощник, в католическия храм „Свети Дух” в ЖР „Тракия”. След поклонническо пътуване до Рим решава да направи 3D макет за виртуална разходка в базиликата „Свети Петър”.

„Като се влезе в самата църква, първото нещо, което забелязваме, е голямото разстояние от единия до другия край. Второто, което веднага грабва окото, е балдахинът на Бернини, т.нар. “папски олтар”. Той представлява четири колони с купол на височина 29 метра, като на всяка от тях има статуи на ангели. Непосредствено до него се намира и гробът на Свети Петър. Влизайки в базиликата пред нас се откриват 5 врати, които ни водят към основната църква. Отдаде ми се възможност да се кача на купола на базиликата. Изкачването на 537-те стъпала си е истинско изпитание и във физически, и в емоционален аспект. Отгоре се открива 360 градусова гледка, която е неописуема. Това се опитах да пресъздам и с анимацията. Погледнат отдолу, куполът на “Свети Петър” е величествен и прелестен – изглежда така, сякаш под неговата власт все още е всичко останало, което се намира в Рим”, разказва Иван.

Идеята му е да запознае детайлно връстниците си с базиликата. Тези, които вече са играли, останали истински впечатлени и го насърчили да пробва и с други обекти.

За Петдесятница Иван смята да анимира и катедралата „Нотр Дам” в Париж. Озаглавил е проекта си „Надежда за Нотр Дам”, припомняйки, че точно преди една година пожар причини ужасяващи щети на средновековната католическа катедрала, считана за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура.

Като ревностен католик, Иван бил в центъра на организацията и приготовленията по посрещането на папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква бе на визита в Раковски през май миналата година. Младежът бил на педя разстояние от Светия отец, след като му възложили отговорността да държи микрофона за речите.

На въпрос как се учи актьорство от разстояние, Иван разказа, че обучението се води в Майскрософт Тийм. Четяли пиеси, анализирали монолози, правили записи на свои изпълнения, които след това изпращали на преподавателите и заедно коментирали.